Rezatev v društvenem vinogradu, 10.3. 2014

9Rez trte ostaja temeljno vinogradnikovo opravilo, ki na začetku vinskega letnika tako kot pri dirkalni tekmi avtomobilov običajno odloča o rezultatu že na začetku.

 Pred rezjo smo:

- Ugotovili zdravstveno stanje lesa in prezimitev zimskih očes, za kar je potreben vzdolžen prerez očesa.

- Določili obremenitev (število narezanih očes na m2 življenjskega prostora). Priporočeno število je zgolj priporočilo in ne končni cilj.

- sorte z velikimi grozdi (šipon, rizvanec, žametna črnina...) narežemo na 4-6 očes na m2,

- sorte z srednje velikimi grozdi (l. rizling, b. pinot, chardonnay, r. rizling, sauvignon) 6 -8 očes na m2,

- sorte z majhnimi grozdi (traminec, sivi pinot, modri pinot...) narežemo na 8 - 10 očes na m2.

To so bila navodila predsednika društva. Začeli smo z rezatvijo. Nekateri so upoštevali napotke, nekateri ne. Pač, vsak si je po svoje razlagal navodila.

Po končanem delu je bila malica. Klobasa je dobro teknila, prav tako kozarec rujnega.

1 2 3 4 6 5 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32