• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Društveno ocenjevanje vin in še kaj

3Počasi se zaključuje aktivno kletarjenje in v teh dneh, ko potekajo društvena ocenjevanja vin, je zagotovo marsikdo od vinogradnikov še enkrat preveril kvaliteto svojih vin v kleti in odnesel na društveno ocenjevanje vin v Šentjanž najboljše, kar premore.

Že društveni degustacijski treningi, ki so potekali zadnja dva meseca, so napovedovali, da se letos lahko znova obetamo lepih donegovanih vin tudi v našem društvu, ki iz leta v leto dosegajo boljše rezultate.

Zbiranja vzorcev ni zmotila niti zimska idila, pa se jih je kljub temu zbralo kar 144, namenjenih za ocenjevanje, ki se je izvedlo v soboto 23. februarja 2013.

22 članska delovna ekipa, med njimi 14 ocenjevalcev, so imeli zahtevno delo, katerega so tudi odlično opravili.

Več ...

 

1. pospravilo klopotca

pk1aTrgatev je že mino. Z moštom je bilo kar nekaj dela. Prvi pretoki so tudi že narejeni. Pijača je skoraj že vsa bistra. Ostala so le še razna opravila v kleteh in okoli zidanic.

Nekaj članov našega Društva vinogradnikov se je zbralo in pospravilo društveni klopotec, ki je bil postavljen pri zidanici g. Milana Jamška na Kamenškem. Podrli smo drog, odstranili klopotec in sneli vetrnico. Vse skupaj smo naložili na avtomobil in odpeljali, s spremstvom, v našo društveno klet, da bomo imeli pripravljenega za naslednje leto.

Več ...

 

Prva trgatev v društvenem vinogradu

dv5Nedolgo tega je odkar smo zasadili svoj prvi društveni vinograd, nato je sledila rezatev, sedaj pa je bila na vrsti še trgatev. Tako smo se botri trt zbrali v sredo, 26. 9. 2012, da porežemo naše sladke, prve »malčke«, ki nam jih je podarila narava. Ker imamo veliko različnih trt, jih je bilo potrebno popisati, da bomo imeli zabeležen pridelek tudi v pisni obliki, manjkalo pa ni niti strokovno oko, ki je izmerilo sladkobo grozdja.

Več ...

 

Blagoslov mošta

blagM5

V nedeljo, 4. novembra 2012, se je v Šentjanžu na trgu odvijal blagoslov mošta v vino. Ravno na današnji dan pa je bila tudi zahvalna nedelja, ki je bila tokrat prav posebna. S sodelovanjem pri sveti maši pa so jo Vinska kraljica Slovenije Martina Baškovič, 14. cvičkova princesa Tjaša Metelko in Miss Panonike harmonike Natalija Hočevar tudi obogatile. Blagoslov rujne kapljice je gospod župnik Janez Cevec opravil na našem prelepem trgu, ki ga je napolnila množica krajanov in krajank Šentjanža.

Več ...

 

Grajska trgatev 2012

GT1Botri grajskih trt, poleg smo bili tudi člani našega društva vinogradnikov, smo v nedeljo, 23. septembra, potrgali grozdje iz 500 trt modre frankinje. Potrgano grozdje je bilo zdravo in čvrsto, skupaj pa se ga je nabralo več kot eno tono, vsaj tako pravijo. Grozdje obeta odličen pridelek, ki ga bo mogoče pokusiti že ob rezatvi v januarju 2013.

Več ...