• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Rezatev v društvenem vinogradu, 10.3. 2014

9Rez trte ostaja temeljno vinogradnikovo opravilo, ki na začetku vinskega letnika tako kot pri dirkalni tekmi avtomobilov običajno odloča o rezultatu že na začetku.

 Pred rezjo smo:

- Ugotovili zdravstveno stanje lesa in prezimitev zimskih očes, za kar je potreben vzdolžen prerez očesa.

- Določili obremenitev (število narezanih očes na m2 življenjskega prostora). Priporočeno število je zgolj priporočilo in ne končni cilj.

Več ...

 

Društveno ocenjevanje vin 22.2.2014

8Društveno ocenjevanje vin ima pri nas v Šentjanžu že nekajletno tradicijo. To je dejansko odraz dela vinogradnika v celem letu.

V soboto, 22. februarja 2014 sta dve degustacijski komisiji ocenjevali vina, pridelana v letu 2013 in starejša. Ena je ocenjevala bela vina, druga rdeča vina. Skupaj ocenjenih vin je bilo 133, nekaj manj, kot prejšnje leto.

Letnik 2013 je bil kar malo problematičen, napram prejšnjim, boljšim letnikom. Pa vendarle smo z rezultati zadovoljni.

 

Več ...

 

2. podiranje klopotca

1V društvu smo se dogovorili, da v petek popoldan podremo in pospravimo klopotec pri našem vinogradniku iz Zagrada, Janiju in Katarini Kmetič, ki mu je pripadla čast imeti društven klopotec v svojem vinogradu. Svoje delo je klopotec letos opravil, zato smo ga pospravi do naslednjega leta, kjer bo, še ne vemo kje in pri katerem vinogradniku, opravljal svojo nalogo.

Več ...

 

Čestitka

estitka

 

Blagoslov mošta

6

Prijetno nedeljsko dopoldne je zaznamoval sedaj že tradicionalni običaj blagoslov mošta v vino, ki je potekal v Kulturni dvorani v Šentjanžu. Vinogradniki skušamo ohranjati običaje in eden izmed njih je ravno ta dogodek. Predsednik društva Rudi Bec je v pozdravu dejal, da je odraz letine oz. pridelka v vinogradu odvisen tudi od vsakega vinogradnika posebej, saj le-ta s svojo prisotnostjo ter dobrim delom skozi celo leto doda velik kamenček v mozaik sladkega vinca, ki se nato kletari v kleti.

Več ...