• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Čistilna akcija in DV Šentjanž

3Aprila 2013 je potekala čistilna akcija v Šentjanžu. Tudi vinogradniki smo dobili svojo traso, ki naj bi jo očistili. Za akcijo smo določili 11. april, to je bil četrtek popoldan.

Ob 16:30 se nas je zbralo, od 180 članov DVŠ, pet vinogradnikov, dobili smo vreče za smeti in se odpravili pobirat smeti po naši določeni trasi. V Breškem se nam je pridružila še naša članica. Nadaljevali smo s pobiranjem smeti. Ugotovili smo, da je bilo največ "piksn" od piva vrženih čisto za cesto in tudi več metrov stran. Nabrali smo 7 velikih vreč smeti.

Več ...

 

Skupščina Društva vinogradnikov Šentjanž

6V soboto, 16. marca 2013, je potekal letni občni zbor Društva vinogradnikov Šentjanž. Pred uradnim delom večera je domačin in sommelier Grega Repovž popestril večer s predavanjem na temo Kultura pitja vina, kjer je bil velik poudarek na dejstvu, da naj vinogradniki spoštujemo žlahtno kapljico – cviček.

Uradni del občnega zbora je bil tokrat malo daljši, saj je bilo društvo v preteklem letu zelo dejavno in ni bilo časa za počitek. Vsi zadani cilji so bili uresničeni in celo preseženi, kajti ni bilo meseca, ko bi društvo bilo v stanju mirovanja. Predsednik društva Rudi Bec je ponosen in vesel na plodno delovanje društva, ki s svojo zagnanostjo dosega dobre rezultate. Sledilo je še poročilo blagajnika, poročilo verifikacijske komisije in poročilo nadzornega odbora, ki je pohvalilo delo društva – predvsem poročilo blagajnika, saj je društvo preteklo leto 2012 zaključilo pozitivno. Obetaven je tudi plan dela za leto 2013, ki bo zahtevalo vestno delo vinogradnikov in vinogradnic.

V zaključnem delu večera je potekala tudi uradna razglasitev rezultatov in podelitev diplom z društvenega ocenjevanja vin, ki je bilo 23. februarja v Kulturni dvorani v Šentjanžu. Zbranih je bilo 144 vzorcev vin, kjer je bilo ocenjenih 128 vzorcev, kar pomeni, da je bil le majhen procent tistih, ki jih je komisija izvrgla.

Več ...

 

Društveno ocenjevanje vin in še kaj

3Počasi se zaključuje aktivno kletarjenje in v teh dneh, ko potekajo društvena ocenjevanja vin, je zagotovo marsikdo od vinogradnikov še enkrat preveril kvaliteto svojih vin v kleti in odnesel na društveno ocenjevanje vin v Šentjanž najboljše, kar premore.

Že društveni degustacijski treningi, ki so potekali zadnja dva meseca, so napovedovali, da se letos lahko znova obetamo lepih donegovanih vin tudi v našem društvu, ki iz leta v leto dosegajo boljše rezultate.

Zbiranja vzorcev ni zmotila niti zimska idila, pa se jih je kljub temu zbralo kar 144, namenjenih za ocenjevanje, ki se je izvedlo v soboto 23. februarja 2013.

22 članska delovna ekipa, med njimi 14 ocenjevalcev, so imeli zahtevno delo, katerega so tudi odlično opravili.

Več ...

 

O trti in vinu

3

V petek, 15. 3. 2013, je bila v Kulturnem domu Šentjanž prireditev z naslovom O trti in vinu. Pobudniki le-te smo bili pevci Društva vinogradnikov Šentjanž, ki smo želeli obiskovalcem približati zgodovino vinske trte, predstaviti vinsko kulturo in jim večer polepšati s pesmijo. Na prireditvi so nastopili še Septet Fortuna, naša pesnica ga. Marija Bajt, ki nam je predstavila nekaj novih pesmi, župnik Janez Cevec je predstavil pomen trte in vina v krščanstvu, za smeh pa so poskrbeli učenci OŠ Milana Majcna Šentjanž ter Tonica Revinšek in Toni Repše. Prireditev sta vodila ga. Jožica Pelko in g. Boštjan Repovž. Prijeten večer smo v družbi prijateljev zaključili s kozarčkom rujnega, ki ga je prispevalo Društvo vinogradnikov Šentjanž in prigrizkom Pekarne Bistrica in žena pevcev. Ob vsem tem  nas je spremljala misel, da moramo podoben dogodek v prihodnosti zagotovo ponoviti. Glede na temo prireditve in na osebno poslana vabila pa smo pričakovali večji odziv članov Društva vinogradnikov Šentjanž.

                                                                                                       pevci Društva vinogradnikov Šentjanž

Več ...

 

1. pospravilo klopotca

pk1aTrgatev je že mino. Z moštom je bilo kar nekaj dela. Prvi pretoki so tudi že narejeni. Pijača je skoraj že vsa bistra. Ostala so le še razna opravila v kleteh in okoli zidanic.

Nekaj članov našega Društva vinogradnikov se je zbralo in pospravilo društveni klopotec, ki je bil postavljen pri zidanici g. Milana Jamška na Kamenškem. Podrli smo drog, odstranili klopotec in sneli vetrnico. Vse skupaj smo naložili na avtomobil in odpeljali, s spremstvom, v našo društveno klet, da bomo imeli pripravljenega za naslednje leto.

Več ...