• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Blagoslov mošta

6

Prijetno nedeljsko dopoldne je zaznamoval sedaj že tradicionalni običaj blagoslov mošta v vino, ki je potekal v Kulturni dvorani v Šentjanžu. Vinogradniki skušamo ohranjati običaje in eden izmed njih je ravno ta dogodek. Predsednik društva Rudi Bec je v pozdravu dejal, da je odraz letine oz. pridelka v vinogradu odvisen tudi od vsakega vinogradnika posebej, saj le-ta s svojo prisotnostjo ter dobrim delom skozi celo leto doda velik kamenček v mozaik sladkega vinca, ki se nato kletari v kleti.

Več ...

 

Grajska trgatev 2013

1Jesen je čas trgatve in napočil je čas, da se obere tudi grajski vinograd, ki krasi pobočje gradu Sevnica. Izvzeto ni bilo niti naše društvo, saj ima kar nekaj naših članov čast, da se lahko pohvalimo z botrstvom vinske trte - modri frankinji grajskega vinograda. Kljub mrzlemu jutru se je v nedeljo, 6. oktobra, zbralo lepo število botrov, ki smo ob glasbi harmonike ansambla Potep potrgali to dragoceno grozdje ter si kasneje prislužili malico. Pozdravila sta nas še gospodar vinograda baron Moškon in aktualna cvičkova princesa Andreja Simeonov.

Več ...

 

Izdelava aranžmaja in predavanje

Izdelava aranžmaja v okviru bučariade 2013 in predavanje na temo

,, Priprava na trgatev 2013,,

 

1Sušno leto, ki ni prizaneslo niti bučam ni moglo do živega našemu društvu, da se ne bi tudi letos odzvali povabilu Turističnega društva, pri pripravi njihove bučariade.

Tako smo s  posameznimi vinogradnicami in vinogradniki, ki so se odzvali z bučkami in drugimi pripomočki,  postavili v društvenem vinogradu bučni aranžma, ki bo v času bučariade krasil naš vinograd.

Tudi letos nismo mogli mimo malega grozda, ki je  narejen iz prav simpatičnih malih bučk, katetre je prispevala gospa Ani.

Tudi ostala postavitev je potekala pod skrbnim nadzorom skrbnika zemljišča, s katerim smo družno na kraju ugotovil, da nam je postavitev aranžmaja lepo uspela.

 

Več ...

 

Trgatev v društvenem vinogradu

 12. oktobra 2013, smo botri v društvenem vinogradu potrgali letošnji pridelek. Zbralo se nas je kar nekaj in po pozdravu predsednika društva smo nazdravili z našim prvim, lanskim pridelkom, ki ga je skletaril Stane Erman. Kar dobro je bilo.

Hitro smo potrgali vse sorte grozdja. Še prej pa sta Stane in Boštjan izmerila sladkorno stopnjo za vsako sorto posebej in jo tudi zapisala, kajti to je naš učni vinograd.

Več ...

 

Vinogradniki na obisku pri Društvu vinogradnikov Suha krajina v Žužemberku

1Prve septembrske dni je naše društvo zaznamovalo zanimivo popoldansko srečanje s člani Društva vinogradnikov Suha krajina, Žužemberk. Njihov predsednik društva Tone Koncilija nas je sprejel na Žužemberškem gradu, nam na kratko predstavil njegovo bogato zgodovino ter sam kraj Žužemberk. Razkazal nam je mogočne ostanke gradu, v katerem ima vinogradniško društvo svojo vinoteko oz. ambasado zweigelta in prostor za druženje.

V vinoteki smo nazdravili in okusili nekaj njihovih vin, ki so posebej značilna za njihov okoliš ter se bistveno razlikujejo od naših.
Njihovo 20-letno delovanje jim je prineslo številne izkušnje in rezultate tako na krčenju trte samorodnice, katere je na tem območju še vedno veliko, kakor tudi pri dvigu kvalitete in sortiman vin.
V nadaljevanju popoldneva, ki je v sproščenem vzdušju hitro minil, smo se odpeljali še med vinograde. Urejenost in zdravje grozdja je bilo lepo opazovati, pa tudi gostitelju se ni dalo upreti poskušanju vina

Več ...