• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

DV Šentjanž na protestu na sejmu AGRA

DVG_na_sejmu_Agra_2013Dokaj hitro se je končalo dopustovanje v našem društvu in že so se začele vrstiti številne aktivnosti, z začetkom s sodelovanjem na protestu na sejmu AGRA v Gornji Radgoni, katerega smo se udeležili tudi šentjanški vinogradniki. Namen protesta je bil opozoriti zakonodajalca in ustanove, ki kreirajo politiko davkov, na nesprejemljivost sprejetega zakona o obdavčitvi vinogradniških, gozdnih in ostalih kmetijskih zemljišč v obliki večkratnega povečanja katastrskega dohodka ter o nameravani visoki obdavčitvi gospodarskih poslopij na kmetijah.

Več ...

 

Postavitev klopotca v Zagradu

KLOPOTEC ŽE POJE LEPE PESMI

klopotec_pri_kmetiuPravijo, da se običaj ne sme opustiti, česar se držimo tudi člani vinogradniškega društva. V petek, 30. septembra se je tako odvijalo postavljanje klopotca v Zagradu. Ta čast je pripadala dolgoletnemu članu Janezu Kmetiču, ki si je z drugo najvišjo oceno za vino cviček na ocenjevanju vin na Tednu cvička v Novem mestu prislužil prijetno doživetje. Že dolga leta s svojimi vini opozarja nase in po videnju njegovega vinskega hrama ter vinograda pa smo se vsi strinjali, da si je takšen naziv resnično zaslužil.

Več ...

 

Postavitev klopotca

Vabimo vas na postavitev društvenega klopotca . . . .

vabilo_klopotec_2013-page-001

 

Gornja Radgona

VINOGRADNIŠKI PROTEST

 

DSC06101Četrti dan 51. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni, ko je bil dan namenjen vinogradnikom in vinarjem, so pred upravno zgradbo družbe Pomurski sejem protestni shod pripravili vinogradniki, predvsem tisti iz Dolenjske, ki so proti predvideni spremembi katastrskega dohodka in davka na nepremičnine. Zbralo se je več kot 1000 vinogradnikov, ki so protestno na kup zložili vinsko trto, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše pa je ministru za kmetijstvo in okolje mag. Dejanu Židanu predal šest sklepov, ki so jih sprejeli na izredni skupščini zveze.

Zahteve vinogradnikov celotne vinorodne dežele Posavje so naslednje:

Več ...

 

3. vinogradniški pohod

4"Od zdaj naprej bom pa tud jaz začel na pohode hodit" - je bil iskreno izrečen stavek udeleženca na vinogradniškem pohodu, na katerem je bil prisoten prvič. Dan državnosti je združil več kot sto trideset vinogradnikov in simpatizerjev društva na tretjem pohodu po naših vinskih goricah. V prazničnem jutru pred pričetkom pohoda sta nas pozdravila predsednik društva Rudi Bec in 15. cvičkova princesa   Andreja Simeonov, vodnica pohoda pa je na kratko predstavila potek poti.

Več ...