Predavanje o peninah

STROKOVNO PREDAVANJE DV ŠENTJANŽ O PENINAH- g. Francois Botton

V letošnjem letu smo se v Društvu vinogradnikov Šentjanž odločili, da v sklopu izobraževanj v društvu poizkusimo nekaj novega. In penine so res nekaj posebnega. Tako se nas je konec novembra v Šentjanžu zbralo približno 40 udeležencev, ki smo hoteli zvedeti o peninah čimveč.  In g. Francois Botton je ravno pravšnja oseba za to. Francoz, ki se je leta 2009 priselil v Slovenijo iz francoske pokrajine Šampanja, kjer je na univerzi v Reimsu študiral pridelavo penečih vin. 

Enolog in vrhunski strokovnjak na področju penin, ki je prepričan, da ima Dolenjska dober potencial, da postane slovenska Šampanja.  Da bi bila tematika čimbolj razumljiva, je za prevajanje iz angleškega jezika poskrbel enolog, g. Miha Ritonja, iz podjetja Fabijan d.o.o.

Za nas je najbolj uporaben postopek pridelave penin po klasični metodi, kar pomeni, da poteka sekundarna fermentacija v steklenici, nato pa vino leži na kvasovkah od 12-18 mesecev. Penina v steklenicah zori do degoržiranja, ko s posebnim postopkom iz steklenih odstranimo usedlino in ji z dodatkom sladkorja določimo končno stopnjo sladkosti.

Po teoretičnem delu je prišla na vrsto degustacija 9 vzorcev penin. Poskusili smo 2 penini, ki ga je pridelal Francois Botton v kleti Domaine Slapšak, 1 penino iz Goriških Brd, 2 penine Vinarstva Kerin in 4 penine, ki smo jih pridelali vinogradniki iz našega društva.

Predavanje nas je navdušilo, izvedeli smo veliko informacij, ki nam bodo koristile pri pripravi penin. Vendar nas čaka še veliko dela, da bomo pripravili tako penino, s katero bomo zadovoljni. G. Francois Botton namreč pravi, da je pridelava kakovostnih penin tek na dolge proge, dolgo je potrebno eksperimentirati, da dosežemo tisto, kar smo si zastavili.

Zapisala: Marta Karlič