Postavitev klopotca 2018

15Postavljanje klopotca pri Janiju Kmetiču

 

ZAGRAD 2018

 

Uvodna pesem v pozdrav gostitelju

Prav lep pozdrav, spoštovani vinogradniki, spoštovani gostje današnjih gostiteljev Janija in Katarine Kmetič iz Zagrada.

Prav lepo se je bilo znova vrniti v tole dolino, ups, na tale hrib. Najbrž je oboje prav. Če se nam vsem skupaj zdi, da Ostrovrharjev duh še vedno vlada tod naokoli, se niste zmotili, kajti vaše vinske gorice in ohranjanje tradicije iz davnega časa so še kako prisotni prav v inventarju Janijeve zidanice. Že sam pogled na vse skupaj nas opominja na izjemno spoštovanje preteklosti, iz katere izhaja tudi vinska trta. Več tisočletij spoznava radosti in tegobe svojih gospodarjev, kateri so jo uspeli ohraniti vse do danes.

Morda se kdaj kdo vpraša, kako lahko, za nas iz one strani hriba vajenih prostranih pogledov iz vinskih goric, tudi tukaj raste tako rodovitna trta, ki skupaj z njenimi skrbnimi gospodarji daje dobro vino.

Ne dobro, celo najboljše, kajti naš Jani Kmetič je ne le društveni prvak cvička, temveč je dosegel tretje mesto na vseslovenskem ocenjevanju vin na Vinisu in je tudi nesojeni šampion ocenjevanja cvička na sejmu v Gornji Radgoni.

Da trta dobro služi svojemu gospodarju, če zna z njo prav ravnati, smo se lahko že velikokrat prepričali z izjemnimi Kmetičevi rezultati na različnih ocenjevanjih. Tudi o tem še nekaj besed kasneje, sedaj pa je čas za pesem pevcev Društva vinogradnikov Šentjanž.

Predstavitev pevcev DV Šentjanž: pesem.

Verjetno naših današnjih gostiteljev ni potrebno posebej predstavljati, pa vendar je morda lepo, da povemo nekaj o njunem zagnanem delu v vinogradu, v katerem seveda ne gre brez podpore njunih otrok in prijateljev. Prav je, da vemo, da njuni službi zahtevata veliko časa, zato je potrebno ob 3000 trtah veliko dobre organizacije, da je vse pravočasno narejeno. Vinogradniki se zavedamo, da je kazen za nedoslednost v vinogradu in kleti zelo hitra, zato iskrene čestitke za vsa laskava priznanja.

Jani in Katarina sta aktivna člana našega društva, Jani je pred leti prevzel tudi vlogo podpredsednika društva. Kljub oddaljenosti skupaj z ostalimi člani društva iz Zagrada pogosto rešuje čast udeležbe na različnih prireditvah.

Janiju ni bilo nikdar vseeno, kaj se dogaja v društvu, v katerega se je vključil kmalu po njegovem nastanku. Pred petimi leti smo se že veselili, prav na tem mestu, postavljanja klopotca, po katerem je sledilo nepozabno druženje. Jani se pogumno spopada tudi s peninami, ki bodo v bodoče zagotovo izziv za vse, ki si želijo nekaj več. Prav lepo se je zbrati v tejle zidanici na degustacijskem treningu in različnih srečanjih s pridihom preteklosti.

Še bi lahko naštevala, toda naj bo besed dovolj, kajti naši pevci so že pripravljeni na dvig klopotca.

Župnik iz Svibnega blagoslovi klopotec, sledi beseda predsednice.

Predsednica: nekaj besed, čestitka s klopotcem in knjigo, listine.

Darila predajo Erman Stane, Kotnik Ruša in Karlič Marta, sledi obrazložitev.

Beseda gospodarja.

Sledi beseda gostov.

Župan občine Radeče.

Podžupan občine Sevnica, Janez Kukec.

Podpredsednik KS Šentjanž, Branko Keber.

Poslanec DZ, Matjaž Han.

Predsednik NO ZDVD, Bec Rudi.

Uradni del zaključen, še nekaj besed in sledi povabilo k druženju, glasba ob harmoniki, vmes še kratek koncert Pevcev DV Šentjanž.

Program sestavila in povezovala predsednica DV Šentjanž, Renata Kuhar

 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41