Zahvalna nedelja 2018

BLAGOSLOV MOŠTA IZ DRUŠTVENEGA VINOGRADA

8Na dan sv. Martina se mošt spremeni v vino, zato se ga praznuje kot praznik vina. V okviru zahvalne nedelje se v Šentjanžu že tradicionalno odvija blagoslov mošta v vino, ki ga organiziramo člani vinogradniškega društva. Preteklo nedeljsko dopoldne, 4. novembra, smo se krajani in krajanke Šentjanža zbrali na trgu pred cerkvijo, kjer je gospod župnik Janez Cevec blagoslovil mošt v vino, ki je rezultat dobre letine, zdravega grozdja in kvalitetne letine ter sence skrbnika društvenega vinograda.

Predsednica društva Renata Kuhar je poudarila, da se lahko letos društvo pohvali z lastnim vinom, ki je sestavljeno iz grozdnih jagod 26 različnih vrst trt in so ga lahko obiskovalci tudi poizkusili, botri trt pa v dar prejeli steklenico vina. Zahvalila se je vsem, ki s svojim prostovoljnim delom obogatijo ne le delo v učnem prostoru, ampak tudi društveno dogajanje.

Delo v vinogradu in kleti ni vedno najlažje, pa vendarle vinogradnika jeseni vedno znova preveva občutek zadovoljstva ob kozarčku kakovostnega vina. Kratek kulturni program so s svojim petjem popestrili pevci iz Društva vinogradnikov Šentjanž, del zgodbe zahvalne nedelje pa nikoli ne mine brez dobrot Aktiva kmečkih žena Budna vas.

Ob vsakodnevnem hitenju pa ne smemo pozabiti, komu, čemu in kdaj smo hvaležni. Pomislimo na besedi, kot sta hvala in prosim. Preprosti besedi, ki nekomu pričarata nasmeh na obraz ali pa zgolj polepšata dan, zato naj nas ju ne bo sram izreči.

Vesna PERKO

1 2 3 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22