Strokovna ekskurzija

STROKOVNA EKSKURZIJA

IMG_6499V soboto 14. decembra, smo se člani društva vinogradnikov Šentjanž odpeljali v povsem zasedem avtobusu na strokovno ekskurzijo po naši bližnji okolici, v kateri smo lahko spoznavali izjemne ponudnike, ki temeljijo na spoštovanju dela prednikov, naravnih danostih in zahtevam sodobnega časa.

Jutranji obisk na kmetiji Gnidica je presenetil naše člane, saj so gostitelja Jožeta večina poznali kot nekoč prijaznega dimnikarja, danes pa se ponaša z izjemno ponudbo kruha in predelave mesa, katerega smo lahko do polne mere tudi okušali. Jože si je za predelavo in tudi užitek omislil prašiče mangulica, na katere pogled je zares zabaven.

Kot dober gostitelj nam je razkazal delovne prostore s pečjo na drva, v kateri pečejo kruh na tradicionalen način.

V prijazen sončen dan smo bili pospremljeni z okusno potico in harmoniko, ob kateri smo lahko tudi zapeli.

Naslednji ogled smo si privoščili v Gen-i, kjer smo imeli predstavitev delovanja nuklearne elektrarne in delovanje sistema električnega omrežja v Sloveniji nasploh. Nekateri so se v samem ogledu zelo našli, ostali pa so lahko raziskovali tudi po svoje.

Čudovit sončen dan nam je nudil prekrasen pogled vse do kamniških alp, ko smo se skozi idilične vasi vozili proti Pleterjam.

"Idi pa vidi", je znan rek, s katerim bi lahko opisala to, kar smo doživeli v Pleterjah ob sprejemu našega prijatelja Jožeta Simončiča, na čigar povabilo, da ga obiščemo v kartuziji, je bil zasnovan celoten program.

Vse videno, predvsem pa vodena degustacija, ob kateri nam je veliki poznavalec vin, enolog v kartuzijski kleti in še bi lahko naštevala nazive, ki jih nosi spoštovani Jože, nas je povsem očarala. S svojo mirnostjo, izbranimi vini in besedami nam je v dokaj kratkem času povedal zelo veliko.

Ko smo zapuščali Pleterje, se je zdelo, da ne rabimo ničesar več. S prijetnimi občutki, še vedno v soncu, smo se, ne da bi prav vedeli, kaj lahko pričakujemo, odpravili k enemu največjih vinogradnikov in vinarjev Dolenjske, Jerneju Žarnu. Sprejel nas je na do potankosti urejenemu gospodarstvu, ki ga obdaja 90.000 trt.

Ogled najsodobnejše tehnologije za obdelavo vinogradov, predelavo grozdja, kletarjenja in stekleničenja nam je jemal dih.

Veseli smo, da lahko kaj takega vidimo tudi na Dolenjskem.

Ob topli malici in degustaciji sedmih vin, smo udobno nameščeni v degustacijski dvorani počasi zaključili dan, katerega sta popestrila mlada harmonikaša, sinova Lidije in Jerneja Žarna.

Ob koncu sem se gostitelju zahvalila za izjemno visok nivo predstavitve, h kateremu pa smo prispevali tudi sami, saj smo s pozornim poslušanjem dokazovali vse spoštovanje do njihove ponudbe.

Vsem članom društva želim, da bi čas, ki je namenjen lepim željam, prijaznim srečanjem in novim načrtom, preživeli tako, da se jih bodo radi spominjali.

Upam, da je bila tudi ta ekskurzija dober doprinos k temu.

Renata Kuhar

IMG_6503 IMG_6511 IMG_6525 IMG_6537 IMG_6551 IMG_6565 IMG_6566 IMG_6577 IMG_6595 IMG_6598 IMG_6603 IMG_6615 IMG_6622 IMG_6624 IMG_6648 IMG_6653 IMG_6662 IMG_6663 IMG_6669 IMG_6671 IMG_6672 IMG_6678 IMG_6681