Deveti klopotec postavljen

Kamenško – srce šentjanških vinogradnikov
11Pogled na urejeno gričevnato vinorodno območje Kamenškega, od koder se širi prečudovit pogled v dolino potoka Hinja, ob katerem ležita Krmelj in Šentjanž, ter proti Gorjancem z znamenitim Trdinovim vrhom, je ponos članic in članov Društva vinogradnikov Šentjanž.
Le-ti so v včerajšnjem poznem popoldnevu deveto leto zapored postavili klopotec v vinogradu svojega člana, ki je na letošnjem Tednu cvička v Novem mestu dosegel med člani društva najvišjo oceno za pridelani cviček. Letos je bil to Andrej Repše, podjetnik, ki najde sprostitev med vinskimi trtami. Ob tem sicer hudomušno pristavi, da je obdelovanje vinograda v veliko veselje njegovi ženi Marjeti, ki prihaja z vinorodnega Malkovca. »Z ženo sva si delo v Kamenškem lepo razdelila, ona je več v vinogradu, jaz pa v kleti,« je dejal tudi na včerajšnjem dogodku, ko mu je podpredsednik DV Šentjanž Jani Kmetič po postavitvi klopotca predal spominsko knjigo, v katero bo strnil dogajanje v vinogradu v prihajajoči novi vinogradniški sezoni, ter posebno listino v trajen spomin na dosežen rezultat na letošnjem tednu cvička.
»Ko je oče kupil zemljo s trtami na Kamenškem, smo imeli tri tisoč trsov, danes jih imamo tisoč dvesto petdeset. Če je dobra letina, pridelamo okoli 3.500 litrov vina, a letos ga bo tisoč litrov manj, saj je trtam škodila spomladanska pozeba. Vina, ki ga pridelam, nikoli ne prodam, pač pa ga podarjam,« pove in se nato ozre proti klopotcu, ki je v igri z vetrom veselo pel svojo pesem. Slovenske ljudske napitnice so pred in po postavitvi klopotca zapeli tudi Šentjanški jurjevalci, ki so hkrati tudi pevci Društva vinogradnikov Šentjanž in izkušeni postavljavci klopotca.
Blagoslov vinograda, pridelka in vinogradnikov je opravil župnik Janez Cevec iz šentjanške fare, vinogradniku in njegovi družini pa sta namenila nekaj spodbudnih besed poleg prijateljev, sosedov in članov društva tudi predsednik KS Šentjanž Boštjan Repovž in sevniški župan Srečko Ocvirk.
Dogodek, ki ga je povezovala članica DV Šentjanž in 11. cvičkova princesa Vesna Perko, se je ob jedi in rujni kapljici razvil v prijeten družabni del, v katerem je beseda tekla tudi o ljubezni do vinske trte, ki daje »božanski eliksir«, kot je v svojem govoru po opravljenem blagoslovu omenil domači župnik in pojasnil, da so tako poimenovali vino stari Grki.
 
Tekst in foto: S. R.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44