Klopotec pri Rudiju Becu, 2021

JUBILEJNA, ŽE DESETA POSTAVITEV DRUŠTVENEGA KLOPOTCA DV ŠENTJANŽ

 

A4Zadnji avgustovski petek je bil za Društvo vinogradnikov Šentjanž poseben dan. Ne le zato, ker se je po daljšem času, t. i. mirovanju društvenih prireditev, ponovno nekaj dogodilo, ampak tudi zaradi že desetega postavljanja društvenega klopotca. Čast jubilejnega dejanja je pripadla aktivnemu članu društva Rudiju Becu, ki nas je velikodušno povabil k svoji lepo urejeni zidanici.

Rudi Bec, ki je kot ustanovni član društva oral ledino delovanja društva in se je kasneje preizkusil tudi v vlogi predsednika društva, si je tokratno čast, da mu klopotec odganja nepridiprave in poje najlepše pesmi, prislužil z najboljšim društvenim ocenjenim cvičkom na Tednu cvička. Čeprav njegov vinograd leži skorajda na najnižji točki Kamenškega, mu spomladanske pozebe in jesenske megle, nenadne poletne nevihte s točo in bližina gozda ne pridejo do živega, saj skrbi za lepo obdelan vinograd in za dobro rujno kapljico, kar dokazujejo tudi zlate in velike zlate medalje z društvenih ocenjevanj in ocenjevanj v ZDVD.

V svojem hramu pa skriva tudi priznanja tako iz Gornje Radgone kot tudi iz Kutine, kar smo se prepričali tudi obiskovalci.

Gospod župnik Janez Cevec je blagoslovil društveni klopotec, ki ni ostal le v šentjanški fari, ampak tudi v vinski gorici Kamenško, in vsem zaželel dobro kletarjenje. Predsednik društva Simon Šmit je gospodarju in celotni družini čestital za uspešno delo ter jim predal knjigo klopotcev. Lanskoletni nagrajenec Andrej Repše mu je predal miniaturni klopotec v trajno last, Jasmina Podlesnik pa Listino. Čestitkam so se pridružili tudi župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk in predsednik KS Šentjanž Boštjan Repovž ter cvičkova princesa Maja Vovko in kralj cvička Matjaž Golob.

Zaključni govor je pripadel gospodarju, ki se je zahvalil vsem, ki so se udeležili zanj pomembnega dogodka, saj je v tem času obeležil tudi 40 let samostojne poti vinogradnika.

Prijetno poletno popoldne se je prevesilo v večer druženja in kramljanja. Kdo ve, morda pa so se utrnile ideje za nove nadaljnje društvene podvige.

Vesna Perko

Foto: Pavel Perc

A1 A2 A3 A4 A5 A6 A7 A9 A10 A11 A12 A13 A14 A15 A16 A17 A18 A19 A20 A21