Predavanje

IMG_6290     

Predavanje DV Šentjanž


Po nekaj smole z vremenom in prestavljenem terminu nam je v sredo 11. julija le uspelo spraviti pod "streho" predavanje na temo "zelena dela v vinogradu".
Ker mnogi mislimo, da pri delu v vinogradu nikoli ne veš preveč, smo z zanimanjem spremljali praktični prikaz del v mladem društvenem vinogradu, ki je veselo obložen z grozdjem. Po strokovnem posegu gospoda Jožeta Simončiča je mnogo lažje zadihal, lastniki trt pa smo ugotovili, da bo naša trta tudi v Šentjanžu bogato rodila.


Nato smo se prestavili v vinograd Staneta Ermana, ki verjetno nebi imel nič proti, če bi mu obdelali več trt, kot smo jih. Znova smo družno ugotavljali, da dela v vinogradu ob še tako skrbni negi niso nikoli končana in da nam narava ponuja mnogo več, kot zahtevajo norme za dosego kvalitetnih vin.
Naši dedje bi se zgrozili ob naših zelenih trgatvah, ki pa so nujne, če želimo kaj več, ne le velikih količin.
Prijetna družba si je medsebojno izmenjala še nekaj iskušenj nato pa se po dobrih dveh urah razšla z trdnimi sklepi, da je zares zadnji čas za všičkanje, redčenje, osvetljenost in prezračenost grozdja ter odstranitev slabih poganjkov, preobloženih z grozdjem, ki ga takšna mladika ne more spremeniti v sladko grozdje.

 

Renata Kuhar

IMG_6310