Skupščina Društva vinogradnikov Šentjanž
Uradni del občnega zbora je bil tokrat malo daljši, saj je bilo društvo v preteklem letu zelo dejavno in ni bilo časa za počitek. Vsi zadani cilji so bili uresničeni in celo preseženi, kajti ni bilo meseca, ko bi društvo bilo v stanju mirovanja. Predsednik društva Rudi Bec je ponosen in vesel na plodno delovanje društva, ki s svojo zagnanostjo dosega dobre rezultate. Sledilo je še poročilo blagajnika, poročilo verifikacijske komisije in poročilo nadzornega odbora, ki je pohvalilo delo društva – predvsem poročilo blagajnika, saj je društvo preteklo leto 2012 zaključilo pozitivno. Obetaven je tudi plan dela za leto 2013, ki bo zahtevalo vestno delo vinogradnikov in vinogradnic.
V zaključnem delu večera je potekala tudi uradna razglasitev rezultatov in podelitev diplom z društvenega ocenjevanja vin, ki je bilo 23. februarja v Kulturni dvorani v Šentjanžu. Zbranih je bilo 144 vzorcev vin, kjer je bilo ocenjenih 128 vzorcev, kar pomeni, da je bil le majhen procent tistih, ki jih je komisija izvrgla.
O kvaliteti vin na visoki ravni priča tudi podatek, da je bilo 24 vzorcev – se pravi 15, 6% ocenjenih kot vrhunsko vino, od tega je 22 vzorcev dobilo oceno nad 18.00 in 2 vzorca 19.00 in več. Podeljenih je bilo 26 srebrnih, 35 zlatih in 7 velikih zlatih diplom. Prvak cvička je postal Janez Kmetič, prvak za suho belo vino (chardonnay 2011) je postal Milan Jamšek, z vinom sauvignon 2009 pa sta zakonca Repše Andrej in Marjeta osvojila naziv šampiona.
Kulturni program so popestrili oktet Društva vinogradnikov Šentjanž, miss Panonike harmonike Natalija Hočevar in tolkalist Glasbene šole Sevnica Jernej Bregar, ob spremljavi korepetitorke Saše Božič. S svojo prisotnostjo pa so nas počastili tudi podžupan občine Sevnica Janez Kukec, predsednik KS Šentjanž Boštjan Krmelj in predsednica KS Krmelj Slavica Mirt in kralj cvička Franc Tomše. Vsi so nam čestitali za uspešno del ter nam zaželeli, da uspehi letošnjega leta ne bodo izvzeti. Preostali del večere je minil v znamenju druženja ob dobri kapljici in kulinariki.
Vesna