• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Izlet na primorsko

IMG_2352Za šentjanške vinogradnike je bil 10. maj "dan za bogove", saj nas je v sončnem jutru, ki smo jih bili v maju bolj malo deležni, pričakal avtobus, da nas skupaj popelje na nepozaben strokovni izlet na Kras. Tako nekako je bilo obljubljeno v uvodnem pozdravu. Skupina, ki je bila zadolžena za izvedbo strokovnega potovanja, je v svoje delo vložila precej truda, iznajdljivosti, poznanstev in znanja, ob enem pa se je zelo dobro zavedala, da je le primerna cena najboljše zagotovilo za zadostno število udeležencev.

Primorska, oziroma sam Kras je že iz povabila obljubljala veliko.

Več ...

 

Čistilna akcija

127. marca je bil dan, ki smo ga določili vinogradniki za čistilno akcijo. Zbrali smo se na avtobusni postaji, si razdelili traso in vzeli vreče za smeti. Letos smo imeli več sreče. Čistilne akcije se je udeležilo 11 vinogradnikov. Razveseljivo, ker so bilo med nami kar štirje mladi vinogradniki. Zelo pohvalno.
Po trasi smo opazili kar velik napredek pri odnosu do narave. Pa vendar je na kraju akcije bilo polnih pet vreč smeti. Za spremembo od lani je bilo "piksn" le nekaj, za vzorec (lansko leto najmanj 2 vreči), več pa je bilo starih loncev, folije starih vreč  . . .

Več ...

 

Rezatev v društvenem vinogradu, 10.3. 2014

9Rez trte ostaja temeljno vinogradnikovo opravilo, ki na začetku vinskega letnika tako kot pri dirkalni tekmi avtomobilov običajno odloča o rezultatu že na začetku.

 Pred rezjo smo:

- Ugotovili zdravstveno stanje lesa in prezimitev zimskih očes, za kar je potreben vzdolžen prerez očesa.

- Določili obremenitev (število narezanih očes na m2 življenjskega prostora). Priporočeno število je zgolj priporočilo in ne končni cilj.

Več ...

 

Občni zbor Društva vinogradnikov

hram_DVV soboto, 15. marca 2014 je potekal občni zbor DV Šentjanž. Pred uradnim delom občnega zbora smo nekaj časa namenili predavanju na temo vinska zakonodaja ga. Veronike Plut, ki nam je podala veliko novih informacij, ki bodo nam vinogradnikom še kako koristile.

Sledil je uradni del, ki je društvu prineslo nekaj sprememb. Po uspešnih poročilih društva, tako finančnega kot poslovnega, je prišlo do izglasovanja nove predsednice Renate Kuhar, za katero upamo, da bo s svojo marljivostjo novi naziv tudi upravičila. Predstavila nam je plan dela, ki zopet vsebuje veliko dejavnosti in obveznosti vinogradnikov.

Več ...

 

Društveno ocenjevanje vin 22.2.2014

8Društveno ocenjevanje vin ima pri nas v Šentjanžu že nekajletno tradicijo. To je dejansko odraz dela vinogradnika v celem letu.

V soboto, 22. februarja 2014 sta dve degustacijski komisiji ocenjevali vina, pridelana v letu 2013 in starejša. Ena je ocenjevala bela vina, druga rdeča vina. Skupaj ocenjenih vin je bilo 133, nekaj manj, kot prejšnje leto.

Letnik 2013 je bil kar malo problematičen, napram prejšnjim, boljšim letnikom. Pa vendarle smo z rezultati zadovoljni.

 

Več ...